Zator tłuszczowy

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Zator tłuszczowy powstaje przy rozległych uszkodzeniach tkanki tłuszczowej lub kości zawierających szpik tłuszczowy. Powstawać może również przy urazie stłuszczałej wątroby. Do zatorów tłuszczowych dochodzi łatwiej u osób starszych, u których tłuszcz jest bardziej płynny na skutek zwiększonej ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych. Mikrokrople tłuszczu zatrzymują się w sieci naczyń włosowatych płuc. W dalszej dopiero kolejności docierają do mózgu czy innych narządów. Zator tłuszczowy jest zjawiskiem mnogim. Przyjmuje się, że zatkanie ok. 19 naczyń płucnych pociąga za sobą śmierć z uduszenia. Rozpoznanie płucnych zatorów tłuszczowych na sekcji nie może być bezpośrednio ustalone. Uciec się należy do badania mikroskopowego. Przy barwieniu Sudanem III skrawków uzyskiwanych na mikrotomie zamrażającym widać charakterystyczną blokadę sieci naczyniowej przegród międzypęcherzykowych mikro-kropelkami tłuszczu, zabarwionymi na pomarańczowo. Zatory z komórek wątrobowych spotyka się w rzucawce porodowej połączonej z rozległą martwicą krwotoczną wątroby. Towarzyszyć im mogą w tych przypadkach zatory z komórek łożyska bądź z fragmentów kosmków. Zator wodami płodowymi w płucach rodzącej powinien być podejrzewany we wszystkich niespodziewanych przypadkach śmierci przyporodowej. W tych przypadkach badaniem mikroskopowym stwierdza się w naczyniach płucnych elementy upostaciowane wód płodowych. Zatory z komórek nowotworowych stanowić mogą o wtórnym ognisku chorobowym, zwanym przerzutem .

  Przeziębienie dziecięce – mały problem, duże konsekwencje

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*