Wpływ czerwonego wina na serce

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Wpływ czerwonego wina na serce Tag: przeciwdziałanie miażdżycy    skutki palenia tytoniu    wpływ wina na nasze zdrowie    właściwości wina

Zapewne wielu z nas nie słyszało, że regularne picie czerwonego wina to skuteczny sposób walki z chorobami serca. Niewątpliwie do głównych korzyści spożywania tego rodzaju alkoholu należy działanie zawartych w nim molekularnych składników na  ograniczenie rozwoju miażdżycy. Jednak czy rzeczywiście można powiedzieć, że systematycznie spożywane  przez nas czerwonego wina przynosi organizmowi same korzyści?

Umiarkowane spożywanie alkoholu

Ciężko zdefiniować pojęcie „umiarkowanego spożywania alkoholu”, ponieważ każdy z nas różnie reaguje na jego określone stężenie znajdujące się we krwi. Ogólne normy przyjmują, że polega to na spożywaniu każdego dnia nie więcej niż 12 gramów czystego alkoholu. W przypadku standardowego drinka dopuszcza się jego dwu krotne spożycie w ciągu dnia, w przypadku wina maksymalnie do trzech lampek, a piwa około 1 sztuki.
Do grupy osób, które niewątpliwie najbardziej mogą skorzystać z pozytywnego wpływu niewielkich ilości alkoholu, należą mężczyźni i kobiety w średnim wieku, którzy są narażeni na zwiększone ryzyko rozwoju chorób krążenia. Uważa się, że umiarkowane spożywanie alkoholu może obniżyć do ryzyko nawet o 30%.

Czy czerwone wino jest lepsze od innych alkoholi?

Wydaje się, że bez względu na rodzaj spożywanego alkoholu, nie przekraczając maksimum jego dziennego spożycia, w taki sam sposób działamy korzystnie na organizm. Jednak niektóre badania sugerują, że czerwone wino przynosi dodatkowe korzyści zdrowotne. W przypadku Francuzów odnotowano stosunkowo niską częstotliwość występowania miażdżycy naczyń wieńcowych w porównaniu z innymi państwami zachodnimi – pomimo występującego w diecie francuskiej wysokiego wskaźnika spożycia złych tłuszczów nasyconych.

  Czy pacjenci powinni się bać promieniowania?

W jednym z badań naukowych prowadzonych przez 12 lat w Kopenhadze, zaobserwowano, że ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej czy też udaru mózgów u pacjentów regularnie spożywających czerwone wino, było o połowę mniejsze niż w przypadku osób w ogóle nie pijących wina lub osób spożywających regularnie nie wielki ilości piwa czy też innych napoi alkoholowych.

W przypadku osób preferujących czerwone wino odnotowano zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy o 32%, natomiast w przypadku smakoszy piwa o 22%.

Co zawiera wino?

Niewątpliwie już sam skład chemiczny wina świadczy o tym, że może ono przynieść organizmowi wiele korzyści. Serie badań naukowych sugerują, że związki polifenolowe zawarte w czerwonym winie, odgrywają znaczącą rolę w ograniczaniu progresji miażdżycy oraz strat dla organizmu jakie niesie za sobą ta choroba.

Miażdżyca to choroba polegająca na zmianach zwyrodnieniowych w obrębie tętnic. Do tradycyjnych czynników ryzyka, znacznie promujących ten negatywny proces, należą:

– palenie tytoniu,

– nadciśnienie tętnicze,

– wysoki poziom cholesterolu we krwi

– cukrzyca

Alkohol oraz polifenolowe związki chemiczne występujące  w czerwonym winie wpływają na utrzymanie zdrowia układu naczyniowego, promując powstawanie tlenku azotu  – chemicznego związku odgrywającego kluczową rolę w regulacji napięcia naczyń. Tlenek azotu chroni naczynia przed uszkodzeniem, hamuje przyleganie komórek zapalnych do ich ścian, a także ogranicza aktywację płytek krwi – cząsteczek odpowiedzialnych za krzepliwość.

Jedną z najważniejszych zmian wywołanych regularnym spożywaniem wina jest wzrost poziomu lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), tj. „dobrego cholesterolu. Jedna do trzech lampek czerwonego wina zwiększa jego stężenie do ok. 12%.

Ponadto wykazano, że czerwone wino zmniejsza ekspresję wielu ważnych białek, pełniących znaczącą rolę w rozwoju procesu miażdżycowego naczyń.

Czy spożycie kieliszka czerwonego wina każdego dnia niesie za sobą same korzyści?

Pomimo znaczących danych pochodzących z badań epidemiologicznych i sugestii silnych badań eksperymentalnych, dowody świadczące o wielu korzyściach płynących ze spożywania czerwonego wina – nie są na tyle wystarczające, aby zachęcić pacjentów nie pijących do regularnego spożywania wina czerwonego.

  Kilka tricków, aby włosy lepiej układały się

Ponadto warto wiedzieć, że  zbyt duża ilość alkoholu może przyczynić się do rozwoju chorób układu krążenia takich jak kardiomiopatia alkoholowa. Choroba ta rozwija się, gdy mięsień sercowy staje się zbyt słaby, aby efektywnie pompować krew.

Nadmierne spożywanie alkoholu może prowadzić do marskości wątroby, nowotworów, zapalenia trzustki, zaburzeń neurologicznych oraz poważnego uzależnienia. Osoby, których dotyczy osobista bądź rodzinna historia nadużywania alkoholu, powinny unikać jego spożywania.

Niewątpliwie czerwone wino może znacznie poprawić ogólny stan zdrowia i zapobiec poważnym chorobom układu naczyniowego. Niemniej jednak przed rozpoczęciem spożywania tego typu alkoholu, warto zasięgnąć opinii lekarza. Potencjalne ryzyko, a także korzyści wynikające ze spożywania alkoholu, powinny być indywidualnie oceniane w przypadku każdego pacjenta.

 

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*