Właściwości miodu

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Chyba każdy z nas zna dobroczynne właściwości miodu, który stosowany był jeszcze przez nasze babcie i prababcie w leczeniu różnych chorób. 

Miód pszczeli jest jedną z najbardziej wartościowych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające  – dodawany do napojów i potraw wzmacnia organizm poprawiając naturalną odporność na choroby i infekcje. Zalecany jest szczególnie w stanach wyczerpania, osłabienia po operacjach, kuracjach antybiotykowych. Zwiększa ilość czerwonych krwinek, przyspiesza rekonwalescencję, usuwa zmęczenie. Miód wzmaga także działanie wszystkich naturalnych środków przeciw przeziębieniowych. 

Należy pamiętać, że wysoka temperatura niszczy zawarte w nim substancje bioaktywne. Optymalna temperatura, w której przyrządzamy miód w celach leczniczych, nie powinna przekraczać 45°C. Aby uzyskać jak najlepszy efekt, zaleca się rozpuścić jedną łyżeczkę stołową miodu w ciepłej wodzie (pół szklanki) i pozostawić na około 10-12 godzin. Tak przygotowany napój należy pić małymi łyżeczkami na czczo. Ponadto zaleca się przechowywać miód szczelnie zamknięty, gdyż miód wchłania wilgoć i obce zapachy. Miód najlepiej przechowywać w suchym, przewiewnym pomieszczeniu w temperaturze 5-17°C.

Jest wiele rodzajów miodu a każdy z nich posiada inne właściwości. Poniżej przedstawiam te najpopularniejsze:

Gryczany – ciemna bursztynowa barwa, płynna konsystencja,charakterystyczny ostry i piekący smak. Niezbyt przyjemny zapach. W odróżnieniu od innych rodzajów miodu, miód gryczany zawiera substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne – rutynę. Z tego powodu jest on polecany zwłaszcza osobom starszym, szczególnie narażonym na schorzenia układu krwionośnego, np. miażdżycę.
Rutyna ma także właściwości przyśpieszające gojenie ran zewnętrznych i wewnętrznych. Przez wzgląd na te właściwości miodu zaleca się jego spożywanie przy złamaniach. Miód gryczany jest bogaty w minerały i witaminy. Ze względu na dużą zawartość magnezu zaleca się jego spożywanie przy stanach wyczerpania nerwowego. Bursztynowy nektar korzystnie wpływa również na pamięć.

Spadziowy –  powstaje ze spadzi, lepkiej substancji występującej na drzewach i krzewach takich jak: świerki, jodły, sosny, modrzewie, dęby, klony, lipy, brzozy, buki, wierzby, głóg. Kolor bardzo ciemny często z odcieniem zielonkawym. Najczęściej stosowany jest na dolegliwości dróg oddechowych. Jego działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne dobrze wpływa na przeziębienia jak i poważniejsze choroby, jak choćby zapalenie płuc. Spożywanie tego gatunku miodu także dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciw miażdżycowe.
Używany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego. Oczywiście polecany jest też w przypadku obniżonej odporności organizmu. Ma działanie odtruwające i dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych.

Lipowy – jasnożółty o ostrym smaku. Ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Wspomaga leczenie przeziębienia i grypy. Ułatwia zasypianie i równoważy ciśnienie. Miód lipowy jest często polecany osobą żyjącym w ciągłym stresie, gdyż działa on także uspokajająco.

Wielokwiatowy – pozyskiwany jest z letnich kwiatów, Ma żółtą barwę, po skrystalizowaniu przybiera kolor jasnobrunatny. Jest bardzo słodki. Jego właściwości wykorzystuje się przy anemii, zapaleniu gardła, przeziębieniu, jest pomocny w leczeniu chorób serca, regulacji ciśnienia oraz alergii (zwłaszcza tych wiosennych) oraz dodaje energii. Jak każdy rodzaj miodu ma właściwości bakteriobójcze. Miód wielokwiatowy hamuje bądź niszczy rozwój bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków, paciorkowców.

Akacjowy – kolor słomkowy, bardzo jasny, po krystalizacji przybiera praktycznie barwę białą. Bardzo słodki. Polecany jest on na pewno na wszelkiego rodzaju zaburzenia przewodu pokarmowego. Pomoże nam on więc jeśli mamy problemy z trawieniem, czy żołądkiem. Bardzo często jest on stosowany w leczeniu wrzodów żołądka, czy dwunastnicy. Działa on również zapobiegawczo przeciw powstawaniu kamieni w naszym organizmie. Posiada właściwości moczopędne. Zastosowanie miód akacjowy ma także w leczeniu chorób skóry. Przeważnie pomocny jest w ropnych zakażeniach. Okłady z naturalnego miodu bardzo dobrze wpływają na gojenie się i likwidowanie zakażeń. Miód oczywiście ma zastosowanie w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, zapalenie gardła, kaszel czy ból gardła.

Jak widać, miód dobroczynnie wpływa na nasz organizm. Zalecany szczególnie w okresach jesiennych na wzmocnienie i walkę z przeziębieniem. 
Pamiętajmy jednak, że miód jest wysokokaloryczny i nie powinniśmy przesadzać z ilością. Jednak łyżka, czy dwie dziennie nie powinny zaszkodzić nawet tym, którzy dbają o linię, czy chcą zrzucić zbędne kilogramy

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*