Zdrowie i Ty

Dieta

Niedoczynność tarczycy – Dieta

Dieta w niedoczynności tarczycy odgrywa bardzo ważną rolę Jak wiemy jedną z najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy jest brak jodu. Jod jest składnikiem hormonów tarczycy, znajduje się w rybach morskich czy w owocach morza. Warto uzupełnić nasz jadłospis w rodzaj takiego pokarmu. Drugim bardzo ważnym składnikiem, który powinniśmy wziąć pod uwagę w trakcie diety to białko.

W naszej diecie natomiast powinniśmy zrezygnować z substancji wolotwórczych (goitrogenów), które zaburzają pracę naszego organizmu a także wchłanianie jodu, są to m.in. kalafior czy kapusta. W przypadku odchudzania powinniśmy także zrezygnować z tłuszczy.

 

Jakie produkty jeść w przypadku niedoczynności tarczycy?

– Białko – tak jak wspomnieliśmy na wstępie białko jest bardzo ważnym produktem diety podczas choroby niedoczynności tarczycy. Produkty bogate w białko powinno się jeść ponieważ mają one ogromny wpływ na nasz metabolizm. Powinniśmy zaopatrzyć się w chude sery, twarogi, mleko a także w drób, cielęcinę czy ryb.

Podczas diety powinniśmy pić dużo płynów, co najmniej 2 litry m.in takich jak herbata zielona czy najzwyklejsza w świecie woda niegazowana, który wspomagają metabolizm.

– Jod – Jod jest bardzo ważnym elementem naszej diety w przypadku niedoczynności tarczycy. Jak już mówiliśmy jod jest składnikiem hormonu tarczycy i właśnie brak jodu w naszym organizmie jest jedną z największych przyczyn niedoczynności tarczycy. Najważniejszymi składnikami jakie powinny zostać dodane do naszego menu to: ryby morskie, owoce morze i algi. Ryby morskie są jednymi z lepszych składników diety podczas niedoczynności tarczycy ponieważ są bogate w jod, kwasy omega-3 a także w białko, którego również bardzo potrzebujemy.

W trakcie diety powinniśmy także zaopatrzyć się w produkty bogate w żelazo czy selen. Pierwszy z nich będzie bardzo przydatny w przypadku występowania niedokrwistości, natomiast drugi ma bardzo ważny udział w przypadku przemiany hormonów tarczycy (tyroksyny, trijodotyroniny)

 

Z jakich produktów zrezygnować podczas diety?

– Goitrogeny – Podczas diety w przypadku niedoczynności tarczycy powinniśmy zrezygnować z takich produktów jak: kalafior, brukselka, kapusta, rzepak, brukiew, soja, gorczyca, fasola, cebula, groch, rzepa, orzeszki ziemne, szpinak, słodkie ziemniaki, truskawki, gruszki, proso, rzodkiewki czy chrzan. Powinniśmy z nich zrezygnować dlatego, że powodują one problemy z wchłanianiem jodu jak i innych witamin czy substancji odżywczych.

 

Podsumowując powinniśmy naszą dietę wzbogacić o białko i jod a wykluczyć goitrogeny. Ważnym elementem jest także wyłączenie z naszej diety tłuszczów zwierzęcych na korzyść tłuszczów roślinnych czy rybich, które powinniśmy włączyć do naszego menu.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *